Friday, March 25, 2011

SPM oh SPM ~PERJALANAN MASIH BELUM BERAKHIR~

                                          bismillahirrahmanirrohim


detik 23.3.2011 yg amat ditunggu-tunggu oleh pelajar SPM 2010, telah pun tiba...tarikh tuh ialah tarikh keramat keputusan SPM diumumkan...
masa keputusan diumumkan tuh ada yg menangis kegembiraan dan kesedihan..


ok sekarang aku nak cerita detik2 aku semasa mengambil keputusan SPM...memang sebelum ambil keputusan tuh,macam2 perasaan aku rasa..semuanya bercampur macam buat rojak..haha....


pagi sebelum ambil result tuh memang aku terjaga awal la,selalunya lewat,tapi hari tuh terbangun awal la pulak,haha..gara2 berdebar menanti result...
malam ambil result tuh,memang dah takut yg teramat sgt...bila tiba pagi tuh,bila tgk skrin handphone
ada 4 sms dari kawan2 aku...dalam hati aku kata"ish pa yg diorang nk antr msj awl2 nih,bkn tau result lagi pun"...bila buka semua sms tuh semuanya ckp diorang takut nak ambil result...hmmmm,bertambahlah perasaan gementar aku sampai aku xlalu nak mkn...


tepat jam 11 pagi baru la aku bersiap2 dan pergi ke sekolah...tapi aku xpergi sorang aku pergi dgn 3 org kawan aku...bila sampai tuh ,tgk ada yg dah ambil result,tapi kami 4 org muka masing2 pucat...haha..sampai terus pergi kantin,cari kat mana la sir supardi sedang menuggu anak murid kesayangan dia tahun lps,iaitu pelajar 5 prinsip akaun 2..heee....bila dah nampak sir ada kat mana tgk ramai ja kawan2 kelas kat situ..aduh bertambah takut la aku...


jumpa ckg kat sek,ckg senyum ja,dlm hati "ish awat ckg ni senyum2 ja,result xok ka??" aduh berdegup kencang jantung aku ni...tak lama selepas tuh,aku p kat sir..sir tgk aku,pas2 sir buat muka suspen,aduh,lagi kencang la jantung aku berdegup...sir buat2 cari slip aku lambat2..akhirnya sir jumpa slip aku tuh..hee..sir bagi slip tuh kat aku,aku terus lipat dan aku ambil sijil berhenti sekolah...


aku x tengok pun keputusan aku...aku cari tempat yg xda org baru aku buka..bila tgk result tuh,aku rasa macam nak nangis ja...lepas tuh aku cari kawan2 aku,tgk diorang duk kat bawah pokok,aku pergi kat diorang dan aku renyukkan keputusan tuh...pastu aku biarkan result tuh..kawan aku ambil dan tengok,tiba2 dia bisik kat aku TAHNIAH..pas2 dia cakap result ko ok tengku,ko xda yang GAGAL..ko LULUS semua....tapi aku tetap nangis sebab aku xcapai target...dia pujuk aku,...aku ambil result aku dan aku tengok 1 persatu...aku tgk BM aku cemerlang...alhamdulilah..sebab aku target bm tuh B ja...pastu aku tgk plk subjek2 lain..alhamdulilah ok la..lepas tuh aku renyuk kan balik result tuh,kawan2 aku blh tgk ja pa aku buat...


dah abis sesi nangis2,aku pergi jumpa ckg2..ckg first yg aku jumpa,kaunselor,mmg aku kna teruk dgn dia,tapi aku terima ja...pas2 aku pergi jumpa ckg rosidah,aku ucap terima kasih kat dia,sebab ajar aku ,marah aku sampai aku blh dpt bm elok..lepas tuh jumpa la plk dgn ckg fazin.dia kecewa sikit sebab sains aku xdpt A..dpt B+ ja..tapi dia ucap tahniah sebab result aku ok...aku jumpa cikgu sejarah,dan ekonomi aku minta maaf sebab aku xcapai target diorang..
lepas tuh jumpa ckg khairul..memang aku terpaksa berhadapan dgn dia..haha..dia tunai janji dia untuk nak tunggu aku tunjuk result dekat dia..haha...masa tuh result aku dah renyuk,aku buat..dia minta juga result tuh dan aku terpaksa bagi..dia ambil result tuh ,dan dia tengok,pas2 dia lipat result tuh elk2 ..heeee..thank ckg,sebab tlg elokkan kembali slip tuh..heee..dia pujuk aku jangan kecewa,dan result tuh bagi dia result yg bagus....dan memang aku dah x kecwa lagi lepas tuh...


thanks cikgu khairul anuar mohd yusof sebab banyak bagi perangsang dan kata2 semangat kat saya walaupun cikgu xajar saya kat dalam kelas..hehe..
thank juga kat ckg2 yg banyak bagi tunjuk ajar,nasihat,pas2 selalu marah kalau buat silap dan sebagainya..tanpa cikgu mungkin saya xboleh dapat result sebaik tuh...


p/s:nih adalah coretan perasaan aku terhadap keputusan SPM aku..kalau korang rasa cerita aku buat nih,mengarut,korang xyah baca,sebab aku tulis,berdasarkan kata hati aku untuk aku menaip....




25.3.2011...... 0025

5 comments:

  1. thank....tahniah gak untk ckin.....

    ReplyDelete
  2. usaha lagi... dunia belum kiamat wahai thecokodokstory... hehehe lepas ni ke mana ?

    ReplyDelete
  3. insya-Allah acik....lepas ni?
    mungkin akan sambung form6,pastu klau dapat tawaran lain dan rasa minat dgn tawaran tuh,mungkin tukar angin pulak la..hehe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera
    Satu perkongsian menarik tentang bimbingan SPM.. Harap dapat singgah ke blog saya JY Write tentang 5 PERKARA BUAT SEMENTARA TUNGGU RESULT SPM

    Yang Benar
    JY Write

    ReplyDelete