Friday, October 28, 2011

major dan minor tuh ibarat penambah rasa dlm masakan...

assalamualaikum..

aku xtahu,kenapa sekarang aku dah jarang nak update blog,walaupun skrg aq tgh cuti sem...

korang tahu x apa yg dimaksudkan subjek Major dan Minor..
sebelum nih aku xtahu pun maksud 2 subjek tuh...
tapi sekarang aku dah tahu..

major itu bermaksud subjek utama yg kita beljar dlm sesuatu bidang tuh..

minor pula bermaksud subjek sampingan yg kita belajar...

selalunya bila masuk maktab atau IPG mmg popular dgn 2 perkataan tuh..tapi klau kat IPTA kna tau sendiri apa minor dan major kos masing2..
dulu lepas SPM aku minat ckg..ingat nak amik berkaitan psykology..
tapi pa kan daya aq x capai benda tuh..
sekarang aku belajar geomatik..dulu aku xtau geomatik tuh pa..
tapi skrg aku dah tahu..
bagi geomatik subjek major ialah subjek survey..macam2 survey belajar..tapi masa part 1 nih belajar kenal survey saja..xda la susah sgt,cuma kna banyak pemahaman dan pengiraan..dalam survey atau kod subjek SUG nih bljr pa tuh surveying,alat apa org guna masa buat surveying...bagi SUG100 iaitu pengenalan kpd survey akan ada kelas berbentuk kuliah , tutorial , dan LP (latihan praktikal)..ke 3 klas nih ada jam kredit yg beza...masa kuliah slalunya klas gabung,dan lectre bnyk bgi pnerangan.. masa tutorial pula,masa untuk buat presentation ,latihan atau sesi soaljawab dgn lectre..masa tutorial kelas x gabung,jadi lectre sng nk ajar sbb student sikit..masa LP nih pula macam praktikkan balik apa yg bljr dlm kuliah dlm bentuk praktik dgn alat yg sebenar...kalau belajar pasal compass ,bila LP praktik mcm na nak guna compass..dalam LP ada bahagi grup..sbb LP nih buat kerja berkumpulan..dan bila nak akhir sem akan ada report untuk LP..

subjek minor untuk geomatik pula ialah comp.application ,math,phy,bi, dan agama..
comp.application nih belajar masa sem 1 dan 3 ja..math pulak,masa sem 1,pre calculus..bila sem 2 ,belajar calculus 1 kalau x repeat pre calculus,..sem 3 pulak belajar engineering math...Physics pula belajar masa sem 1 ja..silibus phy ni mcm silibus phy taraf stpm..bila masuk sem 2,xda phy,tapi ada engineering in surveying...bi dgn agama mmg akn belajar smp sem 3..

bila masuk sem 4,barulah dipecahkan kpd pengkhususan yg betul..macam sem 1- sem 3 nih kos AP120,121,122 belajar benda yg sama..bila dah sem 4,5,6 dah xsama lagi...

geomatik ni sebenarnya bukan 1 kos yg popular bagi masyarakat sekeliling..ramai yg xtau geomatik tuh pa..
kalau masuk uitm baru tau geomatik tuh apa..tuh pun kalau berada di kampus2 uitm yg ada kos geomatik nih..

serba sedikit pasal geomatik..huhu..

1 comment:

  1. ooooo...br i tau pew 2 minor and major
    thanx 4 ur post that save my life..
    frm epoi kisdar

    ReplyDelete